Face your fears

Niets geeft een grotere kick dan het gevoel na dat ene waar je zo vreselijk tegen opzag. Dat kan in het klein, wanneer je met je hoogtevrees toch in die angstaanjagende achtbaan stapt. Of in het groot, na het geven van een belangrijke presentatie of het toch maken van die verre reis.

Je kent het gevoel vast, de kriebels bij de gedachte dat je iets heel engs gaat doen. Maar je herkent waarschijnlijk ook het gevoel erna. De ontspanning en, niet te vergeten, de trots over je kleine, grote prestatie. En toch zijn we met z’n allen de grootst mogelijke ‘vermijders’. En is het is heel menselijk hoor, het uit de weg gaan van iets lastigs. We doen iets liever niet want in ons hoofd heeft het zich opgeblazen tot de grootst mogelijke luchtballon.

Van A naar B

Toch weten we net zo goed dat als we in het leven vooruit willen komen, we over bepaalde grenzen moeten gaan. Om van A naar B te komen, moeten we nou eenmaal wat obstakeltjes beklimmen. En het leuke is, wij weten zeker dat jij dat kan. Face your fears! Zolang je je gedachten maar relativeert. Wat kan je gebeuren? Inderdaad, helemaal niets. Tijdens de stappen op je pad leer je steeds iets nieuws, op weg naar jouw persoonlijke, mooie doel. En ja, dat geeft soms buikkramp en zenuwen. Maar door je helemaal te richten op dat wat je wil bereiken, zijn die buikvlinders peanuts.

Turn around

Maak je negatieve gedachten positief en draai ze om. Schrijf ze desnoods op. Maak je tussendoelen klein en zie, stap voor stap kom je dichter bij je resultaat. Dat grote harige, mega-monster wordt langzaamaan een klein, zacht puppy-hondje. Pas het toe op uitdagingen als afvallen, weer fit worden of het omgooien van je carrière. Allemaal onder het motto ‘leap and the net will appear’.

Leave a comment